vrijdag 6 mei 2011

Reiki

Wij zijn hard aan het werk in de gymzaal van het CEC ZO om het monumentale kunstwerk, dat een half jaar in het atrium blijft hangen, op tijd af te krijgen. Dat brengt ook kleine lichamelijke ongemakken met zich mee. Zo had Nynke vandaag vreselijke hoofdpijn.
Mirjam, die bij het CEC werkt, voelde, toen ze naast Nynke stond, haar handen heel warm worden. 'Dat is een teken dat ik de energie, die overal om ons heen is, door moet geven. Als ik merk dat iemand daar voor open staat dan kan ik, door oplegging van mijn handen het lichaam behandelen. Iedereen kan het leren en als iedereen reiki zou beoefenen zou je geen oorlogen of narigheid in de wereld hebben. Dit beschouw ik als mijn ritueel: het doorgeven van energie.'
Een half uur na de behandeling was Nynke weer helemaal de oude.

donderdag 5 mei 2011

Bevrijdingsdag

Vandaag viert men de capitulatie van de nazi's (5 mei 1945). Er worden in heel Nederland allerlei festiviteiten georganiseerd.
Wij hebben er vandaag weinig van gemerkt in de Bijlmer. Wel zagen wij een eenzame vlag hangen uit een raam. Het ritueel is naast feesten ook de Nederlandse vlag uithangen.
Wist u dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. En zo zijn er nog veel meer regels over "correct vlaggen".

De minister-president heeft op 22 december 1980 een vlaginstructie vastgesteld voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen. Voor lokale overheden geldt deze vlaginstructie ook. Voor particulieren en private instellingen bestaat een dergelijke instructie niet, maar desgevraagd wordt hen geadviseerd deze vlaginstructie te volgen.

Wanneer de vlag uitsteken en hoe ?
De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald. De vlag mag de grond niet raken.

woensdag 4 mei 2011

Twee minuten stilte in de metro

Om acht uur vanavond zat ik in de metro op weg naar huis. Net toen ik me afvroeg of de metro twee minuten zou blijven stil staan bleef deze stilstaan. Heel erg mooi vond ik dat. Een klein gebaar waar veel achter zit.
Jaarlijks vindt op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats: alle burgers en militairen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog , in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, worden herdacht.

Tot 1961 had de herdenking slechts betrekking op de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1961 worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indiƫ) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosniƫ of Afghanistan) herdacht.



In Amsterdam Zuidoost wordt de herdenking elk jaar bij het Verzets- en Bevrijdingsmonument in Holendrecht gehouden, voorafgegaan door een stille tocht vanaf metro­station Holendrecht.