donderdag 24 februari 2011

OBA Bijlmercentrum

De workshop gistermiddag in de Bibliotheek Bijlmercentrum heeft ook weer mooie objecten opgeleverd. Onder andere een klok voor de 2 minuten stilte voor dodenherdenking, een jongenshoofdje dat wordt gedoopt en met blauw pigment ingesmeerd, Jesus aan het kruis, en verjaardags eten: bruine bonen met rijst en een blikje Fanta.

dinsdag 22 februari 2011

Blauwe Panty

'Ik heb wel iets dat ik elke dag doe. Ja ik noem het geen ritueel, maar als u het mij nu zo vraagt of ik rituelen heb, ja, dan denk ik dat dat het toch wel is.
Ik ben er mee begonnen toen het even niet zo goed ging. Dat is meestal zo he, dan ga je van alles proberen. Sindsdien doe ik het elke dag. Elke morgen na het douchen trek ik denkbeeldig een blauwe panty aan, die trek ik helemaal op tot boven mijn hoofd, daar maak ik 'm vast met een knoopje. Ik voel me dan beschermd tegen de buitenwereld, dingen komen dan niet zo hard naar binnen. Ik merk het echt, als ik het een dag niet doe voel ik me veel kwetsbaarder. De panty is in mijn gedachten blauw, net zoals de sjaal die ik nu om heb, dat heeft verder geen betekenis, dat vind ik gewoon een mooie kleur. Ik ben een rasechte Amsterdamse en ik ben niet opgevoed met rituelen of bijgeloof ofzo, maar ja als het helpt...'

maandag 21 februari 2011

Vasten en eten

In Zuidoost kun je heerlijk eten. Het broodje bakkeljauw en het vegetarische pittige broodje zijn ons wekelijks ritueel geworden.

















Binnenkort is het carnaval, het feest dat gevierd wordt op vastenavond, de avond voor de veertigdaagse vasten voor Pasen. De rooms-katholieken eten tijdens de vasten geen vlees, snoep en lekkernijen. Kinderen hadden vroeger een vastentrommeltje, waarin ze hun snoep bewaarden tot na de vasten. Alleen op zondag mochten ze daar een snoepje uit halen. Op Aswoensdag begint de vasten. Gelovigen gaan naar de kerk en krijgen het traditionele askruisje op het voorhoofd. Daarbij spreekt de priester de tekst uit: 'Gedenk mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren.' Vastenavond (dinsdag, de avond vóór de vasten, gaat men zich flink te buiten aan drank en lekkernijen. Tegenwoordig is de periode van carnaval uitgebreid tot vier à vijf dagen. Het feest begint meestal al op vrijdagavond en duurt tot dinsdag middernacht. De datum waarop het carnavalsfeest gevierd wordt, houdt verband met de dag waarop Pasen valt. Het is Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Carnaval is 40 dagen eerder.