zaterdag 19 februari 2011

De bel

Eergisteren was ik op bezoek bij mijn moeder in het katholieke Brabant. Het luiden van de kerkklok is daar gewoon maar elke keer verbaas ik mij over de herrie die dat ding veroorzaakt. Uitslapen op zondag is er niet bij.
De katholieken luiden de klok een half uur voordat de mis begint, maar ook als er iemand gestorven is of trouwt.
Bij de Nieuwe Stad (Zuidoost) staat een enorme klok buiten. Ik ben benieuwd of die gebruikt wordt en wat de buurt daarvan denkt......
Op onze rituelenkar zit ook een bel geïnspireerd op de eucharistie viering van de katholieke kerk. De bel wordt door de misdienaar geluid bij de belangrijkste momenten tijdens de mis.

woensdag 16 februari 2011

10duimer

Bij de Indiaanse medicijnman op de markt kochten wij een 10duimer die naar zijn zeggen wordt gebruikt door de inheemse Indiaanse bevolking in Suriname om je wens op een boom vast te spijkeren, zodat deze niet kan wegvliegen en dus zal uitkomen.



Op Ganzenhoef vertelde een Surinaamse meneer die goed op de hoogte is van allerlei rituelen van verschillende culturen een heel ander gebruik.
Sommige geesten van een overledene hebben geen rust en gaan zwerven. Dat is niet goed. Je moet ze teruglokken naar het graf. Dat doe je 'snachts. Als de grafpaal gaat bewegen weet je dat de geest er is en dan sla je hem snel met een 10duimer vast zodat hij niet meer kan dolen.

dinsdag 15 februari 2011

BB met R dat is.........

Bruine bonen met rijst; een Surinaams verjaardagsrecept met bijbehorend lied van Max Woiski, dat de meeste Surinamers in Zuidoost kunnen zingen.