zaterdag 5 februari 2011

Kung Hai Fat Choi

Veel Chinezen komen naar de Nieuwmarkt om het Chinees Nieuwjaar te vieren. Zo ook ik vandaag. Iedereen had klein rode zakjes bij zich waarin het geluksgeld zit dat kinderen krijgen voor het aankomende jaar. Kung Hai Fat Choi! (Gelukkig nieuwjaar!)

Chinees Nieuwjaar valt niet zoals bij ons op 1 januari, maar jaarlijks op een andere datum in januari of februari op de eerste dag van de maanmaand van de Chinese jaartelling. Ieder jaar is gekoppeld aan een dier. In 2010 was dat de tijger en in 2011 is het het Konijn. In China heet het feest 'Chun Jie' wat 'Lentefeest' betekent. Van oudsher wordt hiermee de start van het vruchtbare seizoen in de landbouw gevierd: de lente. Het is voor Chinezen een moment om met de familie samen te komen voor de start van een nieuw seizoen.

Op de Nieuwmarkt was er een leeuwendans en veel vuurwerk. De leeuw symboliseert geluk en vuurwerk, met name rotjes, verdrijft de kwade geesten.

donderdag 3 februari 2011

muisjes, rode bandjes en blauwe kralen

Bij ons ga je vrijwel direct na de geboorte op kraambezoek, je neemt een cadeautje mee en je krijgt beschuit met muisjes.

In Equatoriaal Guinea gaat dat heel anders, vertelde Maria ons. Direct na de bevalling nodigt je vader iedereen uit. Een hartsvriendin van de moeder neemt de pasgeborenen mee naar buiten waar de baby olie op het hoofdje krijgt gesmeerd waar alle genodigden geld op plakken. Dat geld is later voor het kind.
Vervolgens ga je met je kind 3 maanden lang bij je moeder wonen. Je wordt min of meer opgesloten in de slaapkamer, je krijgt behalve je moeder en je kind niemand te zien en je wordt volledig verzorgd door je moeder. De baby wordt ingesmeerd met palmolie en krijgt een rood bandje om de pols en hals om kwade geesten te weren.
Na de drie maanden komt je man je ophalen, hij brengt lekker eten en drinken mee, er wordt gefeest en na afloop neemt hij je weer mee naar huis.


Fatima uit Turkije vertelde dat de eerste dag na de geboorte de imam, opa of de vader de baby op schoot neemt terwijl er drie keer een gebed in het rechteroor en dan zijn of haar naam 3 keer in het linker oor wordt gezegd. Er wordt speciaal gekookt en er wordt uit de koran gelezen.
De baby krijgt een veiligheidsspeld op met blauwe kralen, of deze wordt boven het bed gehangen om het kind te behoeden tegen het kwaad.
Op de 7e dag wordt het hoofd van de baby kaalgeschoren en het gewicht van het haar wordt in geld aan de armen en behoeftigen gegeven.

dinsdag 1 februari 2011

Walk walk.....

Vlakbij ons atelier is een kerk, althans het is eigenlijk een sportschool. Op zondagen komt daar de Christ Apostolic Church of God Mission tezamen. Wij hadden de eer om daar even bij te mogen zijn. Bij binnenkomst en uitleg over ons project kregen wij toestemming van hun Belgische leider om de dienst bij te wonen. Hij meldde ons dat er een speciale gastspreker uit Ghana was overgekomen. Na een preek in het Engels werd er veel gezongen en gewandeld; walk walk......

kleuren



In de Christelijke traditie is paars de kleur van de dood, wit van reinheid en maagdelijkheid, rood van liefde, vuur, het leven en groen van groei en bloei.

Voor hindoestanen is wit juist de kleur van de dood en is kleding van de bruid rood.



De Surinaamse gemeenschap heeft voor elke dag een gekleurde kaars:
geel op zondag: aantrekkingskracht, geestelijke ontwikkeling, vreugde
wit op maandag: reinheid, waarheid, bescherming, eenvoud
rood op dinsdag: gezondheid, kracht, liefde, hitte, enthousiasme
paars op woensdag: macht, ambitie, luxe, wijsheid
blauw op donderdag: rust, vrede, begrip, trouw
groen op vrijdag: welvaart, vruchtbaarheid, groei, stabiliteit, geluk
zwart op zaterdag: geduld, rechtvaardigheid, uitbannen van kwade invloeden, rouw

Maar pas op: op andere dagen hebben de kleuren de tegenovergestelde betekenis!

zondag 30 januari 2011

Buik aaien

Toen ik mijn broodje bakkeljauw bij de toko in winkelcentrum Ganzenhoef ging halen, zag ik de lachende Boeddha. De Chinese winkelier vertelde mij dat hij dagelijks over de buik van zijn lachende Boeddha aait.
De ronde buik staat namelijk symbool voor geluk en rijkdom. Aai hem één keer per dag over zijn buik en je kansen op fortuin worden groter!






















Ik bedacht mij dat wij vroeger thuis een omgekeerd hoefijzer boven de stal hadden hangen. Het hoefijzer staat voor bescherming en geluk. Om dit optimaal te laten werken moet je het hoefijzer met de opening omhoog boven je deur bevestigen met 7 spijkers, zodat het geluk er niet uitvalt. Een Portugese student van Taalwijzer (les aan nieuwkomers in het C.E.C.) vertelde ons een paar weken geleden hetzelfde.

Aanvulling 2-3-2011
Vandaag vertelde een man dat als je het hoefijzer met je linkerhand over je rechterschouder gooit, dit ook geluk brengt.