zaterdag 29 januari 2011

met de rug naar binnen

'Na 12 uur 'snachts gaan de geesten op pad. Daarom ga ik als ik de deur binnen stap eerst met mijn rug naar binnen, zodat ik de geesten in de ogen kan kijken waardoor ze wegschrikken.' 'Echt waar?, Dat heb ik nooit gemerkt!' 'Dat komt omdat jij altijd als eerste naar binnen gaat, omdat jij altijd nodig moet plassen.'
Dit werd ons verteld door twee vriendinnen en huisgenoten, de een van Surinaamse en de ander van Nederlandse afkomst.



'Mijn ouders legden vroeger nooit uit waarom wij bepaalde dingen moesten doen. Als je daarnaar vroeg werd je gezegd je brutale mond te houden. Gelukkig wist onze buurvrouw heel veel van dit soort dingen af en daarom weet ik nu waarom je sommige dingen moet doen of laten. Je moet bijvoorbeeld ook niet fluiten na 12 uur 'snachts, maar ook niet met je bestek te hard over je bord schrapen, want dan roep je de geesten op.'

donderdag 27 januari 2011

Hartelijk gefeliciteerd

Vandaag is Caroline jarig!
Proficiat!

Bij een verjaardagsritueel hoort handen schudden, kussen, een cadeau, verjaardagstaart eten en het huis versieren meestal slingers en ballonnen. Eigenlijk is het een typisch kinderfeest, naarmate men ouder wordt viert men het minder uitbundig.


dinsdag 25 januari 2011

Op stap met de linkervoet eerst

Gisteren zijn wij naar de markt op het Anton de Komplein gefietst.


Wij hebben veel mensen geïnterviewd, waaronder een man uit Curacao. Echte rituelen had hij niet. Maar hij had wel een persoonlijk gebruik dat zijn ritueel is geworden. In 1981 heeft hij 1 jaar in militaire dienst gezeten. Daar leer je marcheren!: LINKS-rechts, LINKS-rechts, LINKS-rechts......... Dit is er zo ingedrild dat hij sinds die tijd elk huis betreedt met zijn linkervoet eerst. Dit moet de linkervoet zijn anders voelt hij zich onprettig.

maandag 24 januari 2011

Martisor

Vandaag hebben we met de kar op de markt op het Anton de Komplein gestaan. De weergoden zijn ons gunstig gestemd want ook vandaag hebben wij het weer droog gehouden.

Een Roemeense mevrouw vertelde over een ritueel, Martisor, dat nog steeds ieder jaar wordt uitgevoerd. Zij schildert en heeft dit onderwerp in olieverf op doek vastgelegd.

Op 1 maart gaan alle jongens rond begraafplaatsen sneeuwklokjes plukken (want daar groeien ze nu eenmaal) en offreren ze aan meisjes, als aankondiging van de lente en van de liefde. Meisjes geven de jongens dan een gevlochten rode en witte zijden draad waaraan een bedeltje hangt, bijvoorbeeld een hartje of een klavertje vier.
Vervolgens sturen jongens per post, anoniem, aan meisjes die ze echt leuk vinden ook zo'n bedelbroche. De volgende dag lopen meisjes dan te pronken met alle ontvangen bedelspeldjes op hun rechterborst.


Martisor - Helen van der Ploeg-Vulcan