vrijdag 17 december 2010

Hij is af!

En hij staat in de Bijlmer. Met veel dank aan de fantastische timmerman Thomas van Cruijsen, die onze schets heeft gerealiseerd.

Volgende week donderdag staan wij in het CEC.
U bent van harte welkom om uw ritueel met ons te delen en plaats te nemen aan de kar onder het genot van een rituelendrankje.

donderdag 16 december 2010

Veilig op reis

Één van de cursisten van Taalwijzer sprak deze week over een mooi ritueel.

Bij het verlaten van zijn land (Irak) werd hij uitgezwaaid door zijn moeder. Om hem een behouden reis toe te wensen, gooide zij een glas water achter hem aan.
En het werkt, want hij zit nu in het veilige Nederland.

woensdag 15 december 2010

Een steen voor elke dag

Wij spreken Ilse Melis, kersverse programmeur bij CECZO, over de rituelenkar die binnenkort regelmatig in het atrium van het CEC te zien zal zijn. Iedereen die wij spreken wordt ook aan de tand gevoeld over zijn eigen rituelen. Ilse komt uit Brabant. Het eerste wat zij noemt is Carnaval, maar dan wel gevierd in Brabant. Maar ze heeft ook een heel persoonlijk ritueel:
'Het is begonnen met een ketting met een lapis lazuli, die ik in de Dominicaanse Republiek heb gekocht. Ik merkte dat ik me rustiger voelde en meer zelfvertrouwen had als ik deze steen om had. Toen ben ik er over gaan lezen en heb ik allerlei stenen verzameld. Die liggen uitgestald op een plank in mijn kamer. Elke ochtend kijk ik er naar en pak ik een of meer stenen die ik die dag bij me wil dragen.
Vandaag dacht ik ik wil me concentreren en een beetje inspiratie op doen, daarom heb ik fluoriet (verscherpen van het verstand en bevorderen van concentratie) en turquois (voor expressie, creatie) in mijn jaszak gestoken, samen met een engelensteen, ook wel knuffelsteen genoemd, omdat die zo lekker zacht aanvoelt.'

dinsdag 14 december 2010

Laat je niet bedriegen...

In de winkel van Lachmansingh op de Bijlmerdreef is alles te koop wat je maar nodig hebt om rituelen te kunnen uitvoeren.
Puja Lachmansingh, een van de dochters, weet er heel veel van af. Er ligt een kokosnoot op de balie. Die is voor een Mexicaanse mevrouw. Haar man heeft een maitresse en daar moet wat aan worden gedaan. Deze gedroogde kokosnoot met schil heeft Puja voor haar besteld. De bedoeling is dat zij hier een gaatje in boort en de naam van haar overspelige man en zijn maitresse op een stukje perkament schrijft en dit, opgerold, in het gaatje stopt. Vervolgens moet de noot in katoen worden ingepakt en daar moet elke dag tegenaan worden geschopt, net zolang tot haar man zich weer gedraagt. Door het schoppen raakt haar man in de war en heeft zij de tijd om hem aan te pakken.

Puja met de kokosnoot

De Rituelenkar is bijna af!

Gisteren zijn wij langs geweest bij de werkplaats van Thomas, onze timmerman. Hij is druk bezig om onze rituelenkar af te maken. Hieronder een impressie van onze kar, waar wij binnenkort mee op stap gaan. Ook staan wij vanaf volgende week in het Atrium van het C.E.C. (cultureel educatief centrum) van zuidoost.
Rechts van de kar, boven het wiel, is een uittrekbaar tafeltje gemaakt. Hieraan nodigen wij passanten uit om plaats te nemen onder genot van een rituelendrankje. Wij zijn benieuwd naar nog meer nieuwe rituelen.

maandag 13 december 2010

Tips om het nieuwe jaar goed in te gaan

Vrijdag tijdens de workshop bij Taalwijzer, hebben wij van Maria (de enige vertegenwoordigster van Equatoriaal-Guinea in Nederland), over een Afrikaans ritueel met Spaanse invloeden gehoord, makkelijk uitvoerbaar en verleidelijk om te doen. Doe dit alles op 31 december voor 24:00 uur.

Trek een gele onderbroek (binnenstebuiten) aan.
Dit brengt geluk op het gebied van geld.








Of trek een rode onderbroek (binnenstebuiten) aan.
Dit brengt geluk op het gebied van de liefde.








Mocht u hier allemaal geen zin in hebben. Dan had Maria nog een andere tip. Schrijf op een papiertje 3 wensen op het gebied van: geld, liefde en gezondheid. Doe dit briefje in uw linkerschoen en al deze wensen zullen uitkomen.
Ik denk dat ik een gele onderbroek aantrek en een briefje in mijn linkerschoen stop.
Ben benieuwd......