dinsdag 26 oktober 2010

geld maakt (niet) gelukkig

In het Vrouwen Emanicpatie Centrum, dat gehuisvest is in het CEC ZO, werkt sinds gisteren Akile als mani- en pedicure. Handan Aydin, directeur van het CEC heeft ons er gisteren over verteld. In een klein kantoortje heeft Akile een voetenbadje staan en attributen om haar werk te verrichten. Na de behandeling heb ik Akile betaald waarop zij een munt op de grond smeet. Dit is een Turks ritueel. Het geld dat de eerste klant op de dag binnen brengt wordt weggegooid met de idee dat het zich vermenigvuldigt en je zo rijk en gelukkig wordt...



Een soortgelijk Nederlands ritueel wordt, in goed bargoens, jatmous (jat=geld mous=hand) genoemd. Op het eerst verdiende geld van de dag wordt gespuugd, opdat de inkomsten van die dag mogen binnenvloeien.

maandag 25 oktober 2010

Masallah

We hadden vandaag een afspraak met Handan Aydin, directeur van CEC Zuid-Oost. We mogen in het Atrium van het CEC met de rituelenkar komen staan in december en januari! Een prachtige plek om in gesprek te komen met de vele bezoekers van het CEC.
Handan (van Turkse komaf) vertelde over haar ritueel: het zeggen van Masallah tegen vrienden of kennissen als zij iets vertellen over wat er gebeurd is in hun leven. Dit betekent zoiets als: het is fantastisch dat het gebeurt, je bent dankbaar dat het gebeurt.
De uitspraak wordt ook vaak op auto's geplakt.